Vegetariánská strava je chutná a zdravá. Ochutnejte ji i vy

Vegetariánství je stravovací návyk, jehož nedílnou součástí je konzumace rostlinné potravy a produktů živočišného původu – vejce, mléko. Z jídelníčku vyřazuje maso a produkty z něj připravované. Proč se lidé přiklánějí k tomuto způsobu stravování? Každý může mít jiné důvody. U někoho jsou to chuťové preference, další mají důvody zdravotní, etické nebo morální. Tento způsob stravování patří v lidském životě mezi změny trvalejšího rázu.

Je opravdu vegetariánská strava zdravá?

Záleží na tom, co daná osoba konzumuje. Pokud je vegetariánská strava vyvážená a pestrá a obsahuje dostatek rozmanitých druhů zeleniny, ovoce, celozrnných produktů, pak se vyznačuje vyšším obsahem tělu prospěšných látek.

Bílkoviny živočišného původu nahrazují ty rostlinné obsažené v mléce, luštěninách a produktech z nich vyrobených. Bílkoviny můžete tělu dodávat i z některých sojových produktů – tofu nebo produktů vyrobených z pšenice – seitan.

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách mohou vegetariáni nahradit rostlinnými oleji, ořechy a semínky.

Co tvoří základ vegetariánského jídelníčku?

Vegetariánská strava by měla být vyvážená:

  • různé druhy ovoce

  • kořenová a listová zelenina

  • kvalitní celozrnné produkty

  • luštěniny – klasika jsou fazole, čočka a cizrna

  • ořechy

  • zdravé tuky – olivový, řepkový olej, avokádo

  • proteiny – vejce, mléčné produkty, tofu, tempeh

Kde ochutnat vegetariánskou stravu?

Může to být jakákoli vegetariánská restuaurace. V každém větším městě na ni narazíte. Pokud se vydáte na návštěvu Prahy, pak je jednou z možností vegetariánská restaurace praha 1. Zavítejte do bistra Green Table. Ochutnat zde můžete pokrmy, které se připravují denně čerstvé. Vychutnejte si zde zážitek, který tato vegetariánská restuarace praha připravuje pro všechny ty, kdo se chtějí stravovat zdravě a zároveň chutně.