Virová onemocnění v letošním roce zažívají silný vzestup

Virová onemocnění s námi vždycky byla, jsou a vždycky budou. V historii už lidstvo zažilo nespočet pandemií, epidemií a situací, kdy se více i méně nebezpečná virová onemocnění dostávala do našeho každodenního života. Naštěstí v současnosti neřešíme v našich oblastech nic nebezpečného, ale i tak se virům daří.

Dnes se podíváme na to, jaké nemoci jsou v letošní zimní sezoně opravdu silné. Zároveň se přitom podíváme i na to, proč tomu tak je a jak moc napomáhá současná zima jejich šíření.

Dokonalé podmínky pro silné nemoci

Dá se říci, že po naprostou většinu letošní zimy máme skoro dokonalé podmínky pro šíření a udržení nemocí. Důvodem je hlavně to, že nezažíváme silné mrazy. V silných mrazech totiž životnost virů mimo tělo hostitele zásadně klesá a mezi nimi je například i COVID-19. Mimo toho je známým faktem, že teploty kolem nuly oslabují imunitu kvůli jednoduchému prochlazení. Mnohem příjemnější jsou pro organismus silnější mrazy s menší vlhkostí, než teploty kolísající v plusech a mínusech kolem nuly.

Lidé opět povolují v hygieně

Pokud bychom období, které minulo v rámci koronaviru mohli nějak definovat, tak bychom jej nejspíše nazvali jako období, kdy prudce stoupl důraz na hygienická pravidla. A tím opravdu nemyslíme nošení roušek, ale fakt, že základní hygienické potřeby jako dezinfekční gely používali lidé mnohem častěji a hlavně tam, kde to opravdu bylo potřeba. To se ale bohužel zase stává minulostí. A právě i polevující pravidelná hygiena rukou může být důvodem, proč se opět onemocněním tak moc daří.

Počasí oslabuje každodenní imunitu

Lidská imunita je souhrnem vnitřních a vnějších procesů a vlivů, které nakonec určují naši dovednost bránit se nákazám viry a bakteriemi. Přitom vnější vlivy mohou mít opravdu zásadní postavení. Pomoci nám mohou aktivity, které tak změní vnitřní prostředí jako je pravidelný pohyb, dostatečná suplementace a pevná strava, nebo ochranné nápoje se speciálním složením. Těmito způsoby tak můžeme značně vyvážit nepříjemné vnější projevy počasí, které právě potulováním kolem nuly rozhodně organismus nepomáhá.