Kde se vzal kratom a jak působí na naše zdraví?

Kratom, vědecky známý jako Mitragyna speciosa, je tropický strom pocházející z jihovýchodní Asie. Nachází se zejména v zemích jako Thajsko, Indonésie, Malajsie a Papua Nová Guinea. Listy stromu byly tradičně používány pro své léčivé vlastnosti domorodými komunitami v regionu po staletí. Když unikly informace o jeho účincích, stal se z kratomu hit a začal se vyvážet do celého světa, aby mohli všichni zájemci využívat jeho výhod.

Prášek z kratomu

Kratom se vyváží v různých formách, ale nejčastěji jde o prášek z kratomu, který vznikne tak, že se listy stromu sklidí, usuší a namelou. V této podobě se kratom skvěle konzumuje, protože se prášek může zapít, může se smíchat s nápoji nebo jídlem. Strom kratom patří do čeledi Rubiaceae, neboli mořenovité, která zahrnuje také rostliny jako káva a gardénie. Listy Kratomu se obvykle sklízejí ze vzrostlých stromů, suší se a zpracovávají do různých forem ke konzumaci, jako je prášek, kapsle a extrakty. Kratom se prodává v různých kmenech, které se liší podle obsahu účinných látek. K dispozici je vám například bílý kratom, zelený kratom, žlutý kratom a červený kratom.

Výhody pro zdraví

Úleva od bolesti: Listy kratomu obsahují alkaloidy, jako je mitragynin a 7-hydroxymitragynin, které mají analgetické vlastnosti a mohou pomoci zmírnit bolest. Kratom je často používán jednotlivci, kteří hledají přirozené alternativy pro zvládání chronických bolestivých stavů.

Zlepšení nálady: Předpokládá se, že kratom má vlastnosti zlepšující náladu, přičemž uživatelé hlásí po konzumaci produktů z kratomu pocity euforie, relaxace a pohody. Někteří lidé používají kratom ke zmírnění příznaků úzkosti, deprese a stresu.

Zvýšení energie: Některé kmeny kratomu, zejména ty s odrůdami zelené a bílé žíly, jsou známé pro své stimulační a energizující účinky. Kratom může pomoci zvýšit hladinu energie, zlepšit soustředění a zlepšit kognitivní funkce, díky čemuž je oblíbený mezi studenty a profesionály, kteří hledají přírodní posilovač energie.

Abstinenční příznaky od opioidů: Kratom byl zkoumán pro svůj potenciál jako léčba abstinenčních příznaků opioidů. Některé výzkumy naznačují, že kratom může interagovat s opioidními receptory v mozku, čímž poskytuje úlevu od abstinenčních příznaků a snižuje chutě, aniž by způsoboval stejnou úroveň závislosti jako tradiční opioidy.

Relaxace a spánek: Kromě svých stimulačních účinků jsou některé kmeny kratomu, zejména ty s odrůdami červených žilek, známé pro své relaxační a sedativní vlastnosti. Kratom může pomoci podpořit relaxaci, zlepšit kvalitu spánku a zmírnit příznaky nespavosti.

Zatímco v některých zemích je kratom zakázaný, v České republice si ho můžete legálně pořídit a užívat ho. Pro nákup využijte pouze renomovaný obchod kratom. Jednou z nejlepších možností je eshop Neonkratom.cz, kde se vám nabízí všechny kmeny kratomu ve vysoké kvalitě a za nízké ceny. Aby bylo užívání kratomu bezpečné, vždy ho užívejte pouze v doporučených dávkách a pokud trpíte nějakými zdravotními problémy nebo užíváte nějaké léky, nejprve se poraďte s lékařem.